Poťahové látky a ich oteruvzodrnosť

Poťahové látky si kupujeme pretože chceme aby sedacia súprava pôsobila kvalitne, aby bola pekná pre oko, aby ladila s ostatným interiérom v izbe a samozrejme za čo najnižšiu cenu. Poťahové látky však po určitom čase strácajú svoju sýtosť farieb, prípadne javia určité znaky opotrebenia. Avšak jedna sedačka môže vyzerať po takom istom čase lepšie ako tá druhá. Prečo je tomu tak, aj keď sa o poťahovú látku pravidelne staráte? Príčina rôzneho výzoru sedacej súpravy, kresla, či iného kúsku nábytku môže byť v Martindale.

sedačka1

Testovanie poťahových látok proti oteruvzodrnosti

Pri výbere poťahovej látky by sme určite mali dbať na jej kvalitu. Kvalitu látky nám určuje vlastnosť tzv. oteruvzodnosť, ktorá sa uvádza v počte tisícoch otáčok Martindale. Znamená to, že ako dlho dokáže látka odolávať proti vyšúchaniu, lesklým miestam alebo aké pevné sú vlákna, ktoré boli použité na poťahové látky. Martindale je v podstate test trvanlivosti tkaniny. Test prebieha v presne stanovených podmienkach, ktoré určuje norma. Teplota pri testovaní tkaniny je 20 °C a relatívna vlhkosť vzduchu okolo 65 %. Výsledkom testu je priemerný počet otáčok, pri ktorom došlo k poškodeniu tkaniny. Následne sa určí interval, pri ktorom došlo k pretrhnutiu dvoch nití alebo k úplnému zodratiu vlasu. Výsledok testu musí byť uvedený na každej poťahovej látke. Čím je číslo vyššie, tým je látka odolnejšia voči vonkajšiemu poškodeniu.

Skupiny poťahových látok podľa testu Martindale

Keď je každá textília podrobená testu na prístroji Martindale tak sa zaradí do príslušnej skupiny. Samozrejme nie všetky poťahové látky majú rovnaký výsledok. Dekoratívna látka má nižší počet otáčok ako nábytok, ktorý je každodenne silne namáhaný. Z toho dôvodu rozdeľujeme tkaniny do rôznych skupín. Martindale s hodnotou do 10 000 je vhodný pre dekoratívne látky, vankúše či závesy, pretože nepodliehajú vysokému oderu. Martindale s hodnotou 15 000 – 25 000 je určený pre domáce tkaniny, ktoré sú už hrubšie a pevnejšie. Využívajú sa na každodenné použitie. Hodnoty 25 000 až 30 000 sú určené pre kusy nábytku, ktoré sú každodenne namáhané. Textílie s hodnotami 30 000 až 40 000 Martindale sú pre intenzívne zaťažovaný nábytok. Poslednú skupinu tvoria látky s hodnotami nad 40 000 Marindale, ktoré sa používajú pre nadpriemerne zaťažované časti nábytku. Sú vhodné do reštauračných podnikov či hotelových zariadení.

tkanina

Poťahové látky pre Vašu sedaciu súpravu alebo iný kus nábytku vyberajte s rozmyslom a pozrite si aj informačný štítok. Môže Vám to ušetriť čas aj peniaze. Spoločnosť Sofasoul má však pre Vás poťahové látky, ktoré zodpovedajú top kvalite.