Opatrnosť pri skladovaní a konzumácii

V letných mesiacoch sa mikroorganizmy a plesne rozmnožujú v potravinách rýchlejšie ako inokedy. Teplé a dostatočne vlhké prostredie im vyhovuje a my voľným okom ani nerozoznáme, či je výrobok z hľadiska kvality ešte bezpečný. Je preto dôležité venovať pozornosť všetkým potravinám, ktoré v lete konzumujeme.
V horúcich dňoch málokto odolá nadýchanej farebnej zmrzline, ktorá priam láka. Predtým, ako jej neodoláme si všimnime, či je správne uskladnená v mraziacom boxe, či nie je viackrát zamrazená a rozmrazená, či je obal správne uzavretý, nesmie byť poškodený. Odborníci odporúčajú uprednostniť bezvaječné zmrzliny. Sú rovnako chutné a rozdiel nerozoznáte. Takáto zmrzlina je zdravšia a nehrozí Vám riziko zažívacích problémov.

chladnička.jpg

Takisto pri konzumácii zákuskov, majonézových, mäsových, mliečnych a hydinových výrobkov musíme byť veľmi pozorní. Nákupom venujte viac času, dôkladne si prečítajte dátum spotreby a zloženie. Dnes sa už pri nedodržaní správnych zásad skladovania zo strany obchodníkov nemusíte obávať podania podnetu. Aj napríklad na to, že sa naďalej predáva výrobok po dátume spotreby. Vy ste spotrebiteľ a Vy platíte za tovar, ktorý musí byť kvalitný a bezpečný.
Najmä v letnom období uprednostnite uloženie nákupu čo najskôr do chladničky, predovšetkým potraviny citlivé na teplotu. Na ostatné nákupy vyrazte neskôr. Uvedomte si, že auto zaparkované aj tieni nie je vhodný priestor na dočasné uskladnenie nákupu počas niekoľkých hodín. V prípade nevyhnutnosti sú prenosné chladničky vhodným riešením.

Domáce spracovanie potravín

Dôkladné tepelné spracovanie mäsových ale aj ovocných a zeleninových výrobkov je v horúcich letných dňoch tá správna zásada. Rovnako dôležitá je ale aj ich okamžitá konzumácia. Ak patríte k tým, ktorým vždy ostane zásoba je vhodné vychladnuté pokrmy urýchlene zamraziť. V chladničke by nemali byť spolu uložené čerstvé a už uvarené suroviny.

mikroby.png

Aj Vaša chladnička môže byť bez baktérii

Nikto ich voľným okom nevidíme a predsa sú tu. Na to, aby bol aj Váš priestor na chladenie potravín bezpečný je vhodné udržiavať čistotu a umývať chladničku aspoň raz týždenne.
Aj zelenina a ovocie môže byť zdrojom nákazy. Pred uskladnením je potrebné dodržiavať zopár zásad – dokonalé umytie, osušenie a zbavenie nepotrebných listov a prípadnej zeminy.
Mäsovým výrobkom venujte takisto pozornosť, pred uskladnením v chladničke ich uložte do plastových nádob.